10
Biológia kísérletek 10.
DIGITALIZÁLT KÍSÉRLETEK MEGTEKINTÉSE
Élesztőgombák vizsgálata
Kísérlet célja:
A gombák rendszertani helyének megvilágítása. A gombák csoportjainak összehasonlítása. Ökológiai jelentőségük tisztázása. Szerepük az emberek életében. Ehető és mérgező gombák. Gombafogyasztásra vonatkozó szabályok összefoglalása. Az összehasonlító, elemző készség fejlesztése. A felépítés és működés közötti kapcsolat megértetése.
Kísérlet lefolyásának a rövid leírása:
2 dl-es üdítős üvegekbe (Erlenmeyer lombikokba) 150-150 ml cukoroldatot öntünk, majd az üvegekbe friss sütőélesztőt teszünk az alábbi adatok alapján.
Üveg jelzése |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
Élesztő tömege (gramm) |
3 |
6 |
12 |
24 |
6 |
6 |
6 |
6 |
Cukoroldat töménysége |
20 |
20 |
20 |
20 |
5 |
10 |
20 |
40 |
30 °C-os vízfürdőbe állítjuk az üvegeket és szájukra lufit húzunk. 30 perc elteltével megmérjük a lufik kerületét, majd ismételjük a mérést 20 percenként. A mért adatokat rögzítjük egy táblázatban. Végül grafikont készítünk, amelyről leolvasható a cukorkoncentráció és a termelt szén-dioxid térfogata, valamint az élesztő mennyisége és a termelt szén-dioxid térfogata közötti összefüggés. (A videóban a táblázat és a grafikon nem szerepel.)