10

Biológia kísérletek 10.

DIGITALIZÁLT KÍSÉRLETEK MEGTEKINTÉSE

 

 

Élesztőgombák vizsgálata

Kísérlet célja:

A gombák rendszertani helyének megvilágítása. A gombák csoportjainak összehasonlítása. Ökológiai jelentőségük tisztázása. Szerepük az emberek életében. Ehető és mérgező gombák. Gombafogyasztásra vonatkozó szabályok összefoglalása. Az összehasonlító, elemző készség fejlesztése. A felépítés és működés közötti kapcsolat megértetése.

Kísérlet lefolyásának a rövid leírása:

2 dl-es üdítős üvegekbe (Erlenmeyer lombikokba) 150-150 ml cukoroldatot öntünk, majd az üvegekbe friss sütőélesztőt teszünk az alábbi adatok alapján.

Üveg jelzése

1

2

3

4

5

6

7

8

Élesztő tömege (gramm)

3

6

12

24

6

6

6

6

Cukoroldat töménysége
(gramm/liter)

20

20

20

20

5

10

20

40


30 °C-os vízfürdőbe állítjuk az üvegeket és szájukra lufit húzunk. 30 perc elteltével megmérjük a lufik kerületét, majd ismételjük a mérést 20 percenként. A mért adatokat rögzítjük egy táblázatban. Végül grafikont készítünk, amelyről leolvasható a cukorkoncentráció és a termelt szén-dioxid térfogata, valamint az élesztő mennyisége és a termelt szén-dioxid térfogata közötti összefüggés. (A videóban a táblázat és a grafikon nem szerepel.)

 

Térkép

Akadálymentes nézet

Labornapló

Projektzáró

Bejelentkezés