8

Biológia kísérletek 8.

DIGITALIZÁLT KÍSÉRLETEK MEGTEKINTÉSE

 

Kísérletek rövid leírása:

 

1. A sejtmag kimutatása

Kísérlet célja:

A főbb sejtalkotók megismerése, mikroszkópos festéstechnika alapjainak elsajátítása. Megfigyelési képesség fejlesztése.

Kísérlet lefolyásának a rövid leírása:

Bőrszöveti nyúzatot készítünk a vöröshagyma húsos alleveléről. Kevés vízzel lefedve megvizsgáljuk kis és közepes nagyításon. A nyúzatot az óraüvegen lévő metilzöld oldatba tesszük néhány percre.

Átöblítjük desztillált vízzel, majd lefedjük egy csepp vízzel a tárgylemezen, és megvizsgáljuk mikroszkóppal. A kezeletlen vöröshagyma sejtjeiben nem láthatók a sejtmagok, metilzöld festés után előtűnnek.
 
 2.  Futtass magad is élesztőt!

Kísérlet célja:

A növények, gombák és állatok közötti különbségek tudatosítása. Az élesztő használata a mindennapi életben.

Kísérlet lefolyásának a rövid leírása:

Kimérünk 2 g élesztőt, majd dörzsmozsárban pépesítjük 40 cm3 10%-os szőlőcukoroldattal (először  csak  egy  kevéssel, majd  egyre  többel).  Egy kémcsövet harmadáig töltünk az élesztős oldattal, majd a kémcsövet kézmeleg (kb. 37 °C-os)  vizet  tartalmazó  főzőpohárba tesszük.  Rövid idő elteltével megvizsgáljuk a változásokat.

Az élesztőgomba a liszt keményítőjéből származó szőlőcukrot bontja le (alkoholos) erjedés segítségével. A folyamat során szén-dioxid gáz keletkezik, ami felfújja az oldatot.

Térkép

Akadálymentes nézet

Labornapló

Projektzáró

Bejelentkezés