8
Biológia kísérletek 8.
DIGITALIZÁLT KÍSÉRLETEK MEGTEKINTÉSE
Kísérletek rövid leírása:
1. | A sejtmag kimutatása Kísérlet célja: A főbb sejtalkotók megismerése, mikroszkópos festéstechnika alapjainak elsajátítása. Megfigyelési képesség fejlesztése. Kísérlet lefolyásának a rövid leírása: Bőrszöveti nyúzatot készítünk a vöröshagyma húsos alleveléről. Kevés vízzel lefedve megvizsgáljuk kis és közepes nagyításon. A nyúzatot az óraüvegen lévő metilzöld oldatba tesszük néhány percre. Átöblítjük desztillált vízzel, majd lefedjük egy csepp vízzel a tárgylemezen, és megvizsgáljuk mikroszkóppal. A kezeletlen vöröshagyma sejtjeiben nem láthatók a sejtmagok, metilzöld festés után előtűnnek. |
|
2. | Futtass magad is élesztőt! Kísérlet célja: A növények, gombák és állatok közötti különbségek tudatosítása. Az élesztő használata a mindennapi életben. Kísérlet lefolyásának a rövid leírása: Kimérünk 2 g élesztőt, majd dörzsmozsárban pépesítjük 40 cm3 10%-os szőlőcukoroldattal (először csak egy kevéssel, majd egyre többel). Egy kémcsövet harmadáig töltünk az élesztős oldattal, majd a kémcsövet kézmeleg (kb. 37 °C-os) vizet tartalmazó főzőpohárba tesszük. Rövid idő elteltével megvizsgáljuk a változásokat. Az élesztőgomba a liszt keményítőjéből származó szőlőcukrot bontja le (alkoholos) erjedés segítségével. A folyamat során szén-dioxid gáz keletkezik, ami felfújja az oldatot. |